Zápal pľúc

MUDr. Moderný Lekár 123

Autor: MUDr. Moderný Lekár 123

V Ordinácii Praktik 123 s.r.o. Vás víta MUDr. Moderný Lekár.  Naša ordinácia sa nachádza v Bratislave v Rači na frekventovanej ulici Dopravnej 21.…

Viac o autorovi

Zápal pľúc je infekčné ochorenie pľúcneho tkaniva, sprevádzané prítomnosťou tekutín v pľúcnych mechúrikoch. Vzhľadom k tomu, že postihuje dýchací systém, patrí k život ohrozujúcim ochoreniam, na ktoré v minulosti zomieralo plno ľudí. V dnešnej dobe je však pri správnej liečbe relatívne dobre zvládnuteľné, i keď aj dnes si v mnohých prípadoch vyžaduje hospitalizáciu.

Tento zápal môže postihnúť ľavé, pravé alebo aj obe pľúca a vzniká ak sa infekcia presunie z horných dýchacích ciest cez priedušky až do pľúc. Na začiatku je takmer vždy vírusový pôvodca, takže nie je možné ho dostať len z prechladnutia. Z človeka na človeka sa prenáša kvapôčkovou infekciou, no môžu ho spôsobiť aj baktérie a vírusy, ktoré sa nachádzajú v ústach a za určitých podmienok sa dostanú až do pľúc. Väčšie množstvo ľudí postihne v priebehu chladných mesiacov, kedy sú pomerne viac rozšírené ochorenia dýchacích ciest, pričom rizikovými skupinami sú práve deti a to hlavne s poruchami imunitného systému. Medzi príznaky zápalu pľúc patrí sťažené dýchanie, dráždivý a neskôr aj hlienový kašeľ, bodavá bolesť hrudníka, horúčka, zimnica, bolesť hlavy, svalov, kĺbov, zvracanie, nechutenstvo a únava. Ak sa niektoré z týchto príznakov objavia, je nutné vyhľadať lekára, ktorý stanový diagnózu na základe posluchového nálezu na pľúcach, vyšetrenia krvi a RTG snímku pľúc. Následná liečba zahŕňa pokoj na lôžku, dostatočný príjem vitamínov a tekutín, lieky na vykašliavanie a znižovanie teploty a v prípade potvrdenia bakteriálnej príčiny aj užívanie antibiotík.

Pri skorom diagnostikovaní a správnej liečbe je prognóza vyliečenia veľmi dobrá, no stále ide o život ohrozujúce ochorenie, na ktoré i dnes zomiera nemalé množstvo ľudí. Ohrozenými sú najmä deti a starý ľudia.