Zubná hygiena

MUDr. Zuzana Darášová

Autor: MUDr. Zuzana Darášová

Stomatologická ambulancia - MUDr. Zuzana Darášová  Komplexná stomatologická starostlivosť, napríklad.: vstupné vyšetrenie endodoncia - liečenie…

Viac o autorovi

  Prvý na svete inicioval úlohu dentálnej hygienistiky vo výučbe zubnej hygieny  Dr. Alfred Fones, ktorý v roku 1913 v USA zorganizoval prvý odborný kurz v novozaloženej škole pre dentálne hygieničky. Ako zubný lekár bol silne znepokojený tým, že v dôsledku zubného kazu a paradentózy mnoho ľudí prichádza o svoj chrup. Bol presvedčený, že odstránením zubného kameňa a kyslých látok z povrchu zubov by sa dalo zabrániť ich strate. Tento postoj bol v tejto dobe úplne prelomový, lebo vytrhnutie zuba sa bralo ako najrýchlejšie vyriešenie problému. Napriek protichodným názorom zostavil Dr. Fones prvý tím zubnej hygieny na svete. Americký príklad v oblasti zubnej hygieny nasledovali ďalšie krajiny. V roku 1924 to bolo Nórsko, v roku 1930 Veľká Británia. Až v roku 1966 sa Slovenská republika pripojila k vyspelým krajinám a vytvorila novú profesiu- dentálna hygienistika. V zahraničí patrí odbor zubná hygiena k žiadaným a obľúbeným profesiám a jej prestíž je u pacientov  vysoká.

     Pravidelné vykonávanie zubnej, čiže dentálnej hygieny, by malo byť neoddeliteľnou a bežnou súčasťou kvalitnej stomatologickej praxe. Okrem stomatológa vykonáva dentálnu hygienu aj diplomovaná sestra, ktorá absolvovala strednú zdravotnú školu v odbore dentálnej hygieny. Tento odbor je síce veľmi mladý, nie ešte tak známy, ale s veľkou perspektívou z dôvodu svojej dôležitosti z medicínskeho hľadiska. DH je špecialistka, ktorá sa stará o prevenciu a liečbu tvrdých a mäkkých tkanív. Návšteva dentálnej hygieničky je vhodná už v ranom veku, kedy sa dieťa  zoznamuje so starostlivosťou o svoj chrup. Dôvodom propagácie dentálnej hygieny sú s určitosťou premnožené baktérie, ktoré sa usadia na zle vyčistených zuboch, na jazyku, mandliach, v medzizubných priestoroch, ktoré sú prístupné len pomocou zubnej kefky. Baktérie spôsobujú najmä zápaly ďasien a kazivosť zubov. Práve vďaka dentálnej hygiene je tomu možné  predchádzať a ak pacient pri čistení zubov užíva správne pomôcky, je na dobrej ceste si zachovať zdravý chrup čo najdlhšie. Táto prevencia je veľmi dôležitá jednak hľadiska zdravotnéhol. Prvá fáza zoznámenie sa s dentálnou hygienou nastáva vzubnej ordinácii, kam prichádza pacientnapríklad s bolesťou zuba. Po ošetrení by malzubný lekár informovať pacienta o správnom čistení a hygiene dutiny ústnej. Pri uvoľnenosti  alebo zápaloch zubov je potreba zostaviť špeciálny hygienicko-paradontologický liečebný plán. Veľa pacientov neprizná, že o čistení zubov klame, ale vyhovára sa na to, že je to dedičné, že rodičia alebo starí rodičia už trpeli paradentózou. Tento názor  zubný lekár okamžite vyvráti, pretože vďaka rozvoju zubného lekárstva a dentálnej hygieny je klinickými štúdiami v týchto odboroch dokázané, že paradentóza nie je ani dedičná ani prenosná, len sa musí človek o svoje zuby správne a včas starať.

     Klasický model zubnej ordinácie všetci poznajú, je to zubár so sestrou. Stále sa viac stretávame s novým výrazom a to  dentálna hygienička. Veľa ľudí ale nevie kto to je a čo robí. Jej hlavnou činnosťou je pomáhať lekárovi, aby mohol vyrobiť kvalitné estetickú plombu, ktorá nebude rozoznateľná od vlastného zuba, ďalej informuje pacienta o vykonávaní ústnej hygieny. Tento moderný odbor sa pomaly rozširuje do väčšiny ordinácií. Ordinácie, ktoré ešte nevyužívajú spolupráce dentálnej hygieničky pacientov k nej distribuujú  svojim zubárom, ale je už veľký počet tých, ktorí si jej pomoc vyhľadajú sami. Príčiny problémov sa väčšinou nedajú odstrániť pri prvej návšteve, skôr až po viac návštevách. Všetky úkony sú vykonávané v zubnej ordinácii pod dohľadom skúseného stomatológa a za pomoci prípravkov na to určených. Pri vstupnom vyšetrení sa vyšetrí stav ďasien a kostí. Vyšetrenie sa vykonáva tupou sondou. DH názorne pacientovi vysvetlí, čo je konkrétnou príčinou jeho problému a poradí mu ako sa starať o ďasná a chrup. Mladistvým a dospelým odporučí stieraciu techniku ​​čistenia zubov, čistenie medzizubných priestorov, ale aj čistenie jazyka. Ľuďom, ktorí majú problémy s chrupom a trpia paradentózou alebo majú protetické náhrady, odporučí vykonávanie dentálnej hygieny pomocou ďalších špeciálnych techník alebo pomôcok na čistenie zubov. Starším pacientom odborne poradí a predvedie ako užívať zubnú náhradu a ako s ňou jesť a hovoriť. Mamičkám, ktoré majú deti v dojčenskom veku, poradia ako vykonávať za pomoci štetinky alebo navlhčené gázy čistenie zúbkov ihneď po ich prerezaní. Odporučí vhodnú kefku na zúbky pre bábätká. Najlepšie vyhliadky na získanie a udržanie zdravých zubov má správna a systematická zdravotná výchova od detstva, pretože táto veková kategória má najlepšie predpoklady  vytvoriťsi návyky k udržiavaniu hygieny v ústnej dutine. Preto dentálna hygienička odporúča začať zo zubnou hygienou v tom najnižšom veku. Včasná výchova k zubnej hygiene v tomto období je dôležitá práve preto, že deti ešte  nemajú vytvorené zdravé stravovacie návyky. Obľubujú najmä tie, ktoré podporujú vznik zubných kazov. Hlavným cieľom je správne vysvetliť deťom  príčiny, pri ktorých vznikajú choroby dutiny ústnej.

     Aj ženy v čase tehotenstva by mali zvýšiť starostlivosť o svoj chrup, lebo ich organizmus je výrazne ovplyvnený hormonálnymi zmenami. Povera, že každé dieťa stojí matku jeden zub, lebo jej odoberá vápnik je síce rozšírená, ale nepravdivá. Zubná hygienička preto vykonáva poradenstvo  nastávajúcim mamičkám, pretože v tomto stave sú viac náchylné k vyššej kazivosti zubov alebo k paradentálnym ťažkostiam.

     Súčasťou zubnej hygieny je vykonanie inštruktáže a dokonalé odstránenie zubného kameňa pomocou ultrazvukového prístroja, ktorý kameň odlúpne od zuba. Odstránenie je šetrné voči zubnej sklovine a nijako ju nenarušuje. Po vykonanom zákroku a inštruktáži, odporučí  vhodné medzizubné kefky alebo dentálne nite. Inštruktáž patrí k najdôležitejším úkonom a pre by ju mal pre svoje zdravie absolvovať každý, vrátane detí. V médiách môžeme sledovať, ako reklamy chrlia informácie ako dôležitá a nevyhnutná je tá a tá pasta alebo tá a tá ústna voda. Odborník tvrdí, že pravda je trochu iná. Zubná pasta má význam len v tom, že obsahuje fluór. Ostatné stránky sú len pocitové, ktoré spríjemňujú čistenie zubov. To isté platí aj o ústnych vodách. Ani pasta, ani ústna voda sami osebe nezabránia kazivosti zubov. Tej sa dá predchádzať len dokonalým a správnym čistením zubov. Odporúčania ako a čím zuby čistiť je hlavnou činnosťou dentálnej hygieničky.

     V rámci vykonávania inštruktáže o dentálnej hygiene je nutná znalosť a orientácia v oblasti výživy, pretože ako je všeobecne známe, nevhodná skladba potravy je jedným z dôvodov častého vzniku zubného kazu. Veľmi dôležitý je príjem zeleniny, pretože okrem vitamínov má zelenina samočistiace účinky. Chrupu tiež škodí nedostatok vitamínu D.

     Ďalšou možnosťou v rámci dentálnej hygieny je estetický vzhľad chrupu. Napríklad tmavo sfarbenú sklovinu zuba  nazývame pigmentácia, ktorá sa dnes dá pomerne ľahko odstrániť, alebo naopak sa dá na zuby niečo pridať/ piercing/. V každej ordinácii dentálnej hygieničky sú k dostaniu všetky potrebné hygienické pomôcky a prípravky. Ústna voda je určená na vyplachovanie úst a má antibakteriálne a antiseptické účinky, môže sa používať niekoľkokrát za deň, alebo je to škrabka na jazyk, tá sa používa po vyčistení zubov na očistenie jazyka. Ďalej to môže byť zubný gél, ktorý sa aplikuje kefkou na zuby podobne ako zubná pasta, ale používa sa nanajvýš jedenkrát za týždeň pre jeho vysoký obsah fluoridov. Kúpiť si možno aj ústnu sprchu. To je prístroj, ktorý má špeciálnu koncovku, z ktorej vystrekuje prúd vody a používa sa hlavne na čistenie medzizubných priestorov.

     Svetová odborná literatúra sa zhoduje v tom, že neexistuje žiadny spôsob motivácie pacienta, ktorý by zaručoval stopercentnú efekt, pretože každý pacient má iný prístup k starostlivosti o svoje zuby. Všeobecne je známe a odporúča sa individuálny prístup a dôraz na pozitívne výsledky spolupráce pacienta a zubného hygienika. Finančný efekt je nepriamy, ale nie nezanedbateľný a spočíva v tom, že pacient bude u zubného lekára platiť menej, ak bude väčšiu pozornosť venovať zubnej hygiene. Väčšina ľudí si potrpí na dobrú ústnu hygienu, pretože sú si vedomí toho, že ani tá najlepšia ústna náhrada nenahradí prirodzený chrup.

    Vo všetkých čakárňach i zubných ordináciách možno nájsť letáčiky o vhodných pomôckach alebo správnom čistení zubov, niekde môžeme zhliadnuť aj ilustračné videá o správnej hygiene ústnej dutiny. Najúčinnejšou metódou proti prevencii zubného kazu je starostlivosť o svoj chrup.

     Rôzne štatistiky a analýzy uvádzajú, že stav v starostlivosti o ústnu dutinu nie je tak zlý, ale stále ešte sa v dnešnej dobe vyskytuje časť obyvateľstva, ktorá si neuvedomuje následky, ktoré si sama spôsobuje na vlastných zuboch nedostatočnú zubnú hygienou.