Encefalitída

MUDr. Ján Šťastný

Autor: MUDr. Ján Šťastný

Ordinácia praktického lekára pre dospelých.   akútne ošetrenia vstupné vyšetrenia (anamnéza, fyzikálne vyšetrenie, tlak krvi, palpačné vyšetrenie)…

Viac o autorovi

Zápalové ochorenie mozgu, vyvolávatelia kliešťovej encefalitídy - arbovírusy, vírus Herpes simplex (HSV), Epstein – Barrovej vírus (EBV), vírus Varicella zoster, rizikové faktory kliešťovej encefalitídy, ohniská výskytu encefalitídy na Slovensku.

Encefalitída je zápalové ochorenie postihujúce mozog. Spôsobujú ho mikroorganizmy, predovšetkým vírusy - herpes vírusy, arbovírusy alebo vznikajú ako následok detských infekčných ochorení.

Rozlišujeme dve formy ochorenia:

Primárna encefalitída - vzniká, keď mikroorganizmus napadne priamo nervové tkanivo. Postihuje ľudí v ktoromkoľvek ročnom období alebo počas epidémie. Ide o vážnejší stav ako pi sekundárnej forme.

Sekundárna encefalitída - nazývaná aj postinfekčná, vzniká po preniknutí mikroorganizmu z inej časti tela. Vyskytuje sa častejšie.

Vyvolávatelia:

Herpes vírusy

Herpes vírusy sú obalené DNA vírusy strednej veľkosti. Spôsobujú mnohé bežné infekčné ochorenia u ľudí. Pôvodcami encefalitídy sú vírus Herpes simplex, Varicella zoster a Epstein - Barrovej.

Existujú 2 typy Herpes simplex vírusu (HSV), HSV-1 a HSV-2. HSV-1 je pôvodcom herpetického zápalu sliznice úst , dýchacích ciest, konjuktivitídy a typického oparu na perách. HSV-2 je pôvodcov herpetických zápalov genitálu. HSV je neurotrópny, tzn. po prekonanej infekcii (hlavne neliečenej) vstupuje v infikovaných bunkách do nervových zakončení a šíri sa pozdĺž nervových vlákien do ganglií, kde perzistuje. Reaktivácia infekcie môže byť spôsobená viacerými príčinami - teplotou, stresom, poruchami hormonálnej rovnováhy,… Vírus sa potom šíri k nervovým bunkám a a vedie k ich nekróze.

Vírus Varicella - zoster je pôvodcom ovčích kiahní a pásového oparu. Encefalitída vzniká len ako komplikácia týchto ochorení a má miernejší priebeh.

Epstein - Barrovej vírus je pôvodcom infekčnej mononukleózy. Ak sa vyvinie encefalitída, má miernejší priebeh, ale vo 8% môže zapríčiniť smrť postihnutého.

Arbovírusy

Arbovírusy tvoria početnú skupinu RNA vírusov, ktoré sú prenášané článkonožcami (komáre, kliešte,...) Sú pôvodcami rôznych typov tropických horúčok, encefalitíd prenášaných komármi a kliešťami.

V strednej Európe spôsobujú kliešťovú encefalitídu. Prenášačmi sú hlavne kliešte z rodu Ixodes ricinus. U nás sú ohniská nákazy na Západnom Slovensku na Záhorí, v oblasti pohoria Tribeč, Rožňavska a na Považí. Maximum výskytu je v neskorom lete. Okrem strednej Európy sa kliešťové encefalitídy vyskytujú aj v krajinách Škandinávie, východnej Európy a Ázie.

 

Detské infekčné ochorenia

Niektoré detské infekčné ochorenia môžu viesť ku vzniku sekundárnej encefalitídy. Patria k nim:

Mumps - zápal slinných žliaz
Rubeola - ružienka

Rizikové faktory:

Infikovaný kliešť si nevyberá, napadne všetkých, bez rozdielu. Existujú však faktory, ktoré zvyšujú riziko encefalitídy:

  • Vek - niektoré typy encefalitíd postihujú častejšie malé deti a ľudí vo vyššom veku
  • Oslabený imunitný systém - ľudia s imunodeficienciou (AIDS, po transplantáciách, počas terapie nádorov) sú náchylnejší na encefalitídu
  • Geografický región - na Slovensku sú ohniská kliešťových encefalitíd na Záhorí, v oblasti pohoria Tribeč, Rožňavska a na Považí
  • Ročné obdobie - väčší výskyt v lete
  • Pohyb v prírode - turistika, golf, práca v záhrade