Zdravie z pohľadu mikrobiómu

Čo je to mikrobióm a prečo sa o ňom hovorí čoraz častejšie
Donedávna sme verili, že zdravie je otázkou genetiky, výživy, pohybu a prostredia. Dnes k tomu pribúda ďalší kľúčový hráč: mikrobióm. Teda súbor biliónov mikroorganizmov, ktoré s nami žijú v symbióze – najmä v črevách, ale aj na koži, v pľúcach, v ústach alebo vo vagíne.
Len v črevách žije viac než 100 biliónov baktérií, vírusov, húb a ďalších mikróbov – viac než je našich vlastných buniek. Spolu vážia až 2 kg – približne ako ľudský mozog. A ich vplyv? Ďaleko presahuje trávenie.
Črevný mikrobióm: náš vnútorný ekosystém
Črevný mikrobióm plní desiatky funkcií:
-
pomáha tráviť nestráviteľné zložky potravy (napr. vlákninu),
-
produkuje vitamíny (napr. B12, K2),
-
reguluje imunitnú odpoveď,
-
vyrába neurotransmitery ovplyvňujúce náladu (napr. serotonín),
-
komunikuje s mozgom prostredníctvom tzv. osi črevo-mozog,
-
chráni pred patogénmi a zápalmi,
-
ovplyvňuje hmotnosť, metabolizmus a dokonca aj zdravie pokožky.
Výskum mikrobiómu stále prebieha, ale už dnes vieme, že rovnováha medzi „dobrými“ a „škodlivými“ baktériami je kľúčová pre fyzické aj duševné zdravie.
Mikrobióm a trávenie: viac než len „zdravá stolica“
Poruchy mikrobiómu (tzv. dysbióza) úzko súvisia s:
-
nadúvaním, hnačkami, zápchami, syndrómom dráždivého čreva,
-
neznášanlivosťou niektorých potravín (napr. laktózy, fruktózy),
-
zvýšenou priepustnosťou črevnej steny (leaky gut), čo môže viesť k chronickým zápalom a autoimunitným ochoreniam.
Vyvážený mikrobióm podporuje efektívne trávenie, vstrebávanie živín a produkciu mastných kyselín s krátkym reťazcom (SCFA), ktoré sú zdrojom energie pre črevné bunky a tlmia zápaly.
Mikrobióm a imunita: obrana začína v črevách
Približne 70–80 % imunitného systému sídli v črevách. Práve tam sa imunitné bunky učia rozpoznávať „priateľov“ od „nepriateľov“. Mikrobióm pomáha:
-
potláčať prehnanú imunitnú reakciu, napr. pri alergiách,
-
podporovať obranu proti infekciám vrátane vírusových,
-
ovplyvňovať odpoveď organizmu na očkovanie alebo liečbu.
Narušený mikrobióm môže prispievať k rozvoju alergií, atopického ekzému, astmy aj autoimunitných ochorení, ako je Crohnova choroba, reumatoidná artritída či cukrovka 1. typu.
Mikrobióm a mozog: črevo ako druhý mozog
Črevo je bohato zásobené nervovými zakončeniami a produkuje až 90 % serotonínu – hormónu šťastia. Preto sa mu niekedy hovorí „druhý mozog“. Osa črevo-mozog (gut-brain axis) predstavuje obojsmernú komunikáciu:
-
črevné baktérie ovplyvňujú náladu, úzkosť, depresie aj kognitívny výkon,
-
stres a psychická záťaž môžu meniť zloženie mikrobiómu.
Štúdie naznačujú súvislosti medzi mikrobiómom a:
-
poruchami nálady (depresia, úzkosť),
-
autizmom,
-
neurodegeneratívnymi ochoreniami (Alzheimer, Parkinson).
Mikrobióm a pokožka: vnútorné zrkadlo zdravia
Koža má vlastný mikrobióm, no ten črevný ju ovplyvňuje viac, než by sa mohlo zdať:
-
zápalové kožné stavy (akné, ružovka, ekzém, psoriáza) často súvisia s dysbiózou,
-
detoxikácia organizmu (vrátane metabolitov mikróbov) prebieha čiastočne aj cez kožu,
-
zdravý mikrobióm tlmí zápaly a podporuje regeneračné procesy pokožky.
Ľudia s vyváženým mikrobiómom mávajú zdravšiu pleť, menej zápalov a lepšiu reakciu na dermatologickú liečbu.
Čo mikrobióm ohrozuje?
-
Antibiotiká – ničia nielen patogény, ale aj priateľské baktérie. Aj krátka kúra môže znížiť rozmanitosť mikrobiómu na mesiace.
-
Nadmerná hygiena – prostredie „bez špiny“ bráni prirodzenej expozícii mikróbom.
-
Priemyselne spracovaná strava – chudobná na vlákninu, bohatá na cukry, aditíva a emulgátory.
-
Stres, nedostatok spánku, nedostatok pohybu – všetko negatívne ovplyvňuje mikrobiálnu rovnováhu.
Ako mikrobióm podporiť?
1. Strava
-
Rastlinná vláknina – výživa pre prospešné baktérie: zelenina, ovocie, strukoviny, ovos, celozrnné obilniny.
-
Fermentované potraviny – jogurt, kefír, kyslá kapusta, kimchi, miso – obsahujú prírodné probiotiká.
-
Polyfenoly – z ovocia, zeleného čaju, horkej čokolády, cvikly – prospievajú „dobrým“ baktériám.
2. Kontakt s prírodou
-
Pobyt v prírode a práca s pôdou zvyšujú mikrobiálnu diverzitu.
-
Deti vyrastajúce na vidieku mávajú menej alergií a autoimunitných chorôb.
3. Pohyb a spánok
-
Fyzická aktivita a kvalitný spánok pozitívne ovplyvňujú mikrobióm – zlepšujú jeho zloženie aj stabilitu.
4. Probiotiká a prebiotiká
-
Probiotiká = živé mikroorganizmy (napr. Lactobacillus, Bifidobacterium), ktoré dopĺňajú mikrobióm.
-
Prebiotiká = vláknina a látky, ktoré slúžia ako potrava pre probiotické baktérie.
Pri antibiotikách je vhodné probiotiká užívať s časovým odstupom – najlepšie až po ukončení liečby.
Mikrobióm ako most medzi telom a zdravím
Zdravie nezávisí len od toho, čo máme v tele, ale aj od toho, čo s nami v tele žije. Mikrobióm nie je len vedľajší produkt evolúcie – je to spoluhráč, ktorý ovplyvňuje trávenie, náladu, imunitu, zápaly, pokožku aj odolnosť voči chorobám.
Udržiavať rozmanitý a vyvážený mikrobióm by malo byť súčasťou preventívnej starostlivosti o zdravie rovnako ako pohyb, výživa či spánok. Je to svet, ktorý nevidíme – no bez neho nemôžeme byť skutočne zdraví.