Zápal okostice

MUDr. Moderný Lekár 123

Autor: MUDr. Moderný Lekár 123

V Ordinácii Praktik 123 s.r.o. Vás víta MUDr. Moderný Lekár.  Naša ordinácia sa nachádza v Bratislave v Rači na frekventovanej ulici Dopravnej 21.…

Viac o autorovi

Kostra človeka, ktorá je v dospelosti tvorená presne 206 kosťami tvorí pohybový a oporný aparát. Tento aparát plní navyše ochrannú funkciu a je preto dosť namáhaný. Jednotlivé časti, teda i kosti majú rôzne štruktúry, podľa ich funkcie, no všetky ich zvonka pokrýva vrstva tkaniva zvaná okostica. V podstate ide o tuhý väzivový obal zložený z dvoch vrstiev a slúži k výžive a inervácii kosti.

 

Pri zápale okostice pociťuje pacient v mieste zápalu bolesť a stuhnutosť a preto je toto ochorenie veľmi nepríjemné. V súčasnosti rozlišujeme dva druhy zápalu okostice. Prvý z nich je lokálny a druhý je takzvaný difúzny. Pri prvom druhu sa zápal vyskytuje v tele len na jednom mieste. Druhý druh charakterizuje bolesť na viacerých miestach a väčšinou sa jedná o nejaké závažnejšie ochorenie ako napríklad porucha ciev, leukémia, osteoartropatia alebo úraz či infekcia. Navyše okrem už spomínaných dôvodov je zápal okostice spojený taktiež aj s nadmerným cvičením, kedy k zápalu dochádza najmä v mieste predkolenia. Pri potvrdení tohto ochorenia sa odporúča postihnuté miesta udržiavať v pokoji a chlade a užívať nesteroidné protizápalové liečivá na tíšenie bolesti.

Vzhľadom k tomu, že ide o ochorenie pohybového aparátu, je pri tomto ochorení ohrozená práve pohyblivosť pacienta, čo môže značne skomplikovať kvalitu jeho života. Ak teda bolesti pretrvávajú je dôležité vyhľadať lekára, ktorý presne určí príčinu a navrhne najvhodnejšiu liečbu.