Vírusové a bakteriálne choroby kože u detí

MUDr. Jozef Veselý

Autor: MUDr. Jozef Veselý

Ambulancia praktického lekára MUDr. Jozef Veselý pre dospelých poskytuje všeobecnú ambulantnú starostlivosť na včasnú diagnostiku  ochorení…

Viac o autorovi

Zvlášť v lete chráňte deti pred infekciami kože. V teple sa množia rýchlejšie než huby po daždi.

 

Kožné infekcie patria k častým ochoreniam, hlavne u detí. Aj keď sa objavujú po celý rok, ich výskyt stúpa spolu s ryskou na teplomery. Letné počasie a zvýšená vlhkosť kože pri potení sa stávajú dobrou živnou pôdou pre baktérie, kvasinky a ďalšie plesne. Vďaka týmto podmienkam sa úspešne množia. Znamenite sa darí aj vírusovým kožným infekciám.

 

Impetigo: pozor na cudzie hračky
Najčastejšou bakteriálnou infekciou, ktorá postihuje kožu detí je tzv. impetigo. Spôsobujú ju stafylokoky alebo streptokoky, ale môže ísť aj o zmiešanú infekciu. Baktérie sa na kožu dostávajú kontaktom s infikovanou vodou, predmetmi osobnej potreby (napríklad uterákom) alebo hračkami od chorých detí. V inom prípade môže ísť o vlastnú infekciu napr. pri hnisavej nádche alebo zápale stredného ucha s výtokom hnisu. Inkubačná doba trvá zhruba 5 dní. Potom sa na koži objavujú začervenané škvrny, ktoré sa veľmi rýchlo menia v pľuzgiere s hnisavým obsahom. Kryt pľuzgierov praská a potom prasklina zarastá medovo žltou chrastou. Ložiská majú okrúhly tvar veľkosti mince. V ich okolí sa následne tvoria ďalšie drobnejšie pľuzgieriky. Ak sa ochorenie nelieči, môžu sa tvoriť ďalšie miesta výskytu aj na vzdialenejších miestach - kdekoľvek na trupe alebo končatinách. Roznášajú sa odevom, prstami rúk alebo pri kúpaní. Môžete ich objaviť kdekoľvek na tele, najmä v okolí nosa a na brade okolo obočia alebo v podpazuší. Okrem možných zvýšených teplôt sa choroba u detí iným spôsobom neprejavuje. Ochorenie je veľmi infekčné, nakazené dieťa nesmie navštevovať detský kolektív. Liečbu určí lekár. Nasadí buď lokálne, alebo celkové antibiotiká. K obdobnej situácii môže dôjsť pri rozškrabaní vpichov hmyzu alebo pri rozškrabaní ekzému. Ďalšou bakteriálnou infekciou sú folikulitídy. Prejavujú sa ako zápaly okolo vlasových chĺpkov pri zvýšenom potení a trení kože s tesným odevom, u starších detí väčšinou na stehnách. Okolo chĺpkov sa vytvoria hnisavé vyrážky. Ochorenie nie je pre dieťa nijako nebezpečné, ale pri prieniku infekcie do hlbších vrstiev kože môže dôjsť ku vzniku veľmi bolestivého zápalového hrbolčeka – furunkulu .

 

Kvasinky: pri cestovaní prebaľujte a vetrajte
Hlboké bakteriálne kožné infekcie sú sprevádzané celkovými príznakmi – horúčkou, vracaním, zimnicou, bolesťami hlavy (ruža alebo flegmóna). Kvasinkové infekcie ohrozujú väčšinou dojčatá a batoľatá, popr. sa objavujú u pacientov s cukrovkou alebo po celkovej liečbe antibiotikami, hormónmi alebo cytostatikami. Kvasinky patria medzi plesne, ktoré sa aj normálne vyskytujú na povrchu kože a slizníc a za normálnych okolností nespôsobujú žiadne ťažkosti. V teplom a vlhkom prostredí sa však môžu namnožiť a spôsobiť problémy. Kvasinková infekcie kože môže bujnieť pod plienkami, ak sa koža zaparí dlhým cestovaním, horúčavou, pri hnačkách alebo pri dysmikróbii spôsobenej celkovými antibiotikami. Koža potom vyzerá ako zaparená. Býva začervenaná, ale okraje lemujú zasychajúce alebo popraskané pľuzgieriky, v ťažších prípadoch sa na koži tvoria drobné odreniny. Obdobný výsev sa môže objaviť aj v podpazuší alebo v ryhe krčného záhybu – skrátka všade, kde sa telo viac potí. U chlapcov sa môžu vyskytnúť drobné červené vyrážky na žaludi. Deti, ktoré nosia uzavretú obuv alebo sa im viac potia nohy, môžu postihnúť medziprstové mykózy (plesne). K infekcii dochádza najčastejšie v priestoroch, kde sa chodí bez topánok – v bazénoch, saunách, sprchách. Medzi prstami nôh je koža akoby rozmočená, belavá, popraskaná. Ak ju začnú atakovať bakteriálne infekcie, bude vyzerať dramatickejšie – s mokvaním, hnisaním a nemilým zápachom.

 

Opar: pozor na prudké slnko
Ani vírusové infekcie nie sú v lete výnimkou – na prudšom slnku môže vzniknúť opar (herpes), najčastejšie na pere alebo na nose. Než sa opar objaví, predchádza mu pocit napätia a svrbenia postihnutej časti kože. Po jednom či dvoch dňoch sa na začervenanej spodine objavuje jeden alebo niekoľko drobných čírych pľuzgierikov, ktoré zasychajú, pokrývajú sa chrastičkou a počas týždňa sa hoja. Ďalšou vírusovou chorobou kože je mollusca - charakterizujú ju drobné bradavičky vírusového pôvodu, ktoré sa rozsievajú kdekoľvek na tele, na končatinách aj na tvári alebo v ofine. Najčastejším zdrojom infekcie je voda v bazénoch. Tá vstupuje do kože drobnými (okom neviditeľnými) prasklinami v rozmočenej koži. Po dlhej inkubačnej dobe (3 – 6 mesiacov) sa objavujú nenápadné vyrážky farby kože o veľkosti špendlíkovej hlavičky. Škrabaním aj odevom sa môžu roznášať na ďalšie miesta, zväčšovať sa a pri dlhšom trvaní aj zhnisať. Viac náchylné sú deti s atopickým ekzémom, u ktorých môže počet dosahovať desiatky molusiek. Nevypláca sa preto s liečbou dlho vyčkávať. Najbežnejšie sa odstraňujú zoškrabaním.

 

Bradavice: na kúpalisko noste so sebou topánky do vody
Bradavice (verruky) patria do rovnakej skupiny vírusových ochorení ako molluska. Najčastejšie sú na plôškach – za infekciu opäť väčšinou môžu bazény, sprchy a telocvične. Aj tu je inkubácia dlhá -aj pol roka. Bradavice sú značne bolestivé pri chôdzi. Na nohách sú niekedy zamieňané s kurím okom – vyzerajú ako časť tvrdej kože, uprostred býva „očko“. U potivých nôh bývajú často mnohopočetné alebo tvoria mozaikové plochy. Výnimkou nie sú ani bradavice na prstoch rúk – tu tvoria karfiolovité hrbolčeky s rozklenutým drsným povrchom. Deti, ktoré si obhrýzajú nechty, ich mávajú okolo nechtových valov a lôžok niekedy na všetkých prstoch. Liečba býva problematická a dlhodobá. V lekárňach si môžete kúpiť prostriedky leptajúce bradavičnatý povrch (napr. Duofilm nebo Acetocaustin). Bežne sa vypaľujú, čiže kryodešktruujú tekutým dusíkom, je možné na ne využiť aj laser. Prevencia kožných infekcií sa darí len čiastočne – vysoká infekčnosť je napr. u impetiga, ktoré sa medzi deťmi veľmi rýchlo šíri. Bradaviciam a mykózam sa dá predísť nosením vlastnej obuvi do spŕch, starostlivým vysušením kože po umytí, nosením vzdušnej obuvi. Vždy sa snažte zachytiť prvé príznaky choroby a zavčasu začať s jej liečbou.