Kedy ísť k lekárovi

MUDr. Jozef Veselý

Autor: MUDr. Jozef Veselý

Ambulancia praktického lekára MUDr. Jozef Veselý pre dospelých poskytuje všeobecnú ambulantnú starostlivosť na včasnú diagnostiku  ochorení…

Viac o autorovi

Preventívna prehliadka

 

Najprirodzenejší postup je ten, keď máte svojho dlhoročného doktora , s ktorým máte  i dobrý vzťah a ktorého nenavštevujete len z akútnymi problémami , ale ho navštevujete preventívne. Pokiaľ máte problém s chronickou chorobou, nebojte sa opýtať hneď na začiatku po zadelení diagnózy s čím má význam prísť hneď,  čo je naopak možné odložiť na bežnú pracovnú dobu a čo je možne liečiť doma.

Každý lekár Vám rád poradí –šetrí si tak prácu i sebe.

S deťmi je to podobné. Pokiaľ dochádzate na preventívnu prehliadku pravidelne, očkovanie a so svojim lekárom o zdravotnom  stavu svojich detí hovoríte, skoro zistíte, kedy na horúčku môžete dať Paralen a kedy je treba s chorým dieťaťom vyhľadať pomoc lekára či priamo nemocnicu. Obecne platí že po rozhodnutí , kedy vyhľadať vnútornú pomoc sú dôležité 3 faktory

– náhlosť a závažnosť príznakov – neustále zhoršujúce – liečba bez známok zlepšenia

 

Náhla prudká porucha

Asi nikto z nás  nebude u dopravnej nehody dumať nad tým, či privolá, či neprivolá lekára. Podobne vyžadujú rýchly zásah i iné náhle stavy, napr. u interných chorôb. Bezvedomie, porucha  vedomí , celkové kŕče, ochrnutie, bezvládnosť tela, dusenie a rýchla dusnosť, bolesť na hrudi, šokový stav - to sú situácie kedy nebudeme váhať privolať záchrannou službu.

 

Neustupujúce choroby a príznaky

Lekára navštívime, trvá bežné ochorenie oveľa dlhšie, než sme zvyknutí, choroba sa vracia, mení svoj charakter. Pokiaľ niektoré príznaky, aj keď sa niekedy necítime celkom chorý, je dobré sa nechať vyšetriť (v bežných ordinačných hodinách)lekárom ktorému dôverujeme.