Dieta 7 dňová

MUDr. Sofia Borská

Autor: MUDr. Sofia Borská

Vrámci diabetologickej ambualncie poskytujeme základnú ambulantnú zdravotnú starostlivosť pre pacientov s diabetom, starostlivosť o tehotné ženy s…

Viac o autorovi

Po internete koluje recept s lákavým názvom 7 dňová diéta. Prísľub schudnutia je atraktívny – 5 kíl za týždeň dole. Pozrime sa na zúbky tejto diéty.

7 dňová diéta má takéto parametre:

  1. deň: Môže sa jesť len polievka a ovocie okrem banánov. Najradšej melóny, lebo majú málo energie. Piť sa môže iba voda, nesladený čaj a džús. Minerálku nepijeme.
  2. deň: Môže sa jesť len polievka a surová alebo varená zeleninu. Odporúča sa šalát alebo špenát. Na večeru si môžeme pripraviť 1 varený, alebo pečený zemiak. Ovocie a strukoviny v tento deň nekonzumujeme.
  3. deň: Môžeme jesť len polievku ovocie a zeleninu. Nie zemiaky.
  4. deň: Môžeme jesť len polievku a banány. Pijeme polotučné mlieko.
  5. deň: Môžeme jesť len polievku, hovädzie mäso a čerstvé paradajky. Vypiť treba 6 až 8 pohárov vody, aby sme z tela vyplavili kyselinu močovú.
  6. deň: Polievku si dáme aspoň raz za deň. Konzumujeme hovädzinu a zeleninu okrem zemiakov.
  7. deň: Môžeme jesť len polievku, ryžu – najlepšie tmavú a zeleninu. Piť môžeme nesladený džús.

Už pri letmom pohľade je jasné, že 7 dňová diéta bude mať následky, ktoré sa nám pri chudnutí nehodia.

V prvom rade samotné chudnutie: netešte sa. Po diéte síce budete vážiť menej, ale nebude to dôsledok chudnutia.

7 dňová diéta je hlavne v úvode pomerne drastické obmedzenie energetického príjmu. Táto diéta je nevyvážená. Prvé 3 dni je to diéta blízka hladovke. Hladovka má negatívne následky. 7 dňová diéta na tom bude podobne, len miernejšie. Od štvrtého dňa sa už môže z diéty stať obžerstvo, pretože nie je presne povedané, koľko mlieka, či mäsa sa môže zjesť. Predpokladajme, že málo – potom sa nemusí pokryť ani potreba bielkovín…

  • Pri takejto diéte budete prakticky stále hladní a oslabení. Hlavne štvrtý deň bude hlad šialený, pretože môžete jesť banány. Tie majú vysoký glykemický index.
  • Na takúto stravu telo zareaguje predovšetkým tak, že sa zbaví vody. Prevažná časť toho, čo stratíte na váhe bude vodatelo sa pri hladovaní len odvodní.
  • Ďalšia reakcia tela bude sebaobrana. Aby zareagovalo na nedostatok potravy, telo spomalí metabolizmus. Začne šetriť s dostupnými zdrojmi.

Po skončení 7 dňovej diéty sa začnete vracať na normálnu stravu a zaručene priberiete. jojo efekt je nutný. Sú na to 2 dôvody:

  1. Diétou spomalený metabolizmus po skončení diéty bude prednostne vytvárať tukové zásoby zo všetkého jedla, ktoré zjete navyše. Okamžitý rast váhy je zákonitý.
  2. Priberiete preto, že sa neviete správne stravovať bez diéty. Vaša strava vás dostala ku kilám navyše, ktorých sa diétou chcete zbaviť. Nepoznáte inú stravu. Po diéte sa k nej zas vrátite. A zas priberiete. Len rýchlejšie, lebo ste si diétou spomalili metabolizmus.

Keby ste totiž vedeli, ako sa správne stravovať po diéte, 7 dňová diéta by vám bola celkom nanič. Preto neodporúčam, aby ste tento druh diéty vôbec skúšali.